O tlakové nádobě reaktoru Flamanville není rozhodnuto

Francouzský jaderný dozor zveřejnil na začátku října analýzu problému materiálových vad ve dně a víku tlakové nádoby rozestavěného reaktoru EPR ve Flamanville. Problém lokálně zvýšené koncentrace uhlíku, která znamená zhoršení mechanických vlastností oceli a snížení odolnosti proti šíření trhlin, byl blíže specifikován. Části tlakové nádoby, ve kterých kvalita oceli neodpovídá technické specifikaci (koncentrace uhlíku je překročena o 50 %), mají v průměru zhruba jeden metr a zasahují do poloviny tloušťky součástí.

Projektu Hinkley Point bankéři nevěří

Srpnová studie tradiční londýnské banky HSBC v žádném případě neoznačuje výstavbu nových reaktorů v jaderné elektrárně Hinkley Point za smyslupný projekt. Pořízení dvou reaktorů EPR za 25 miliard liber je podle autorů studie stále obtížnější vysvětlit. Doporučení HSBC je poměrně jednoznačné: „Vidíme dostatečně silné důvody pro to, aby britská vláda celý projekt odložila nebo zrušila."

Reaktor ve Flamanville: 10,5 miliardy eur, šest let ve skluzu

Na začátku září zveřejnila společnost elektrárenská společnost EDF nový odhad nákladů na výstavbu reaktoru EPR ve francouzském Flamanville a termínu jeho spuštění. Investiční náklady narostly na 10,5 miliardy eur, což znamená trojnásobný nárůst původního rozpočtu. Do částky přitom nejsou započteny náklady na splácení úroků z úvěrů, odhad vychází z hypotetického předpokladu, že by EDF výstavbu financovala z vlastních prostředků nebo bezúročných půjček.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies