Nové bloky v Mochovcích se prodražují podobně jako reaktory ve Finsku a Francii

Mimořádná valná hromada Slovenských elektráren schválila navýšení rozpočtu dostavby dvou bloků v jaderné elektrárně Mochovce na 3,8 miliard eur. Většinový vlastník podniku, kterým je italská společnost Enel, navýšení rozpočtu prosazoval již několik měsíců. Vláda, která kontroluje ve Slovenských elektrárnách třetinu akcií, nakonec souhlasila. Oproti rozpočtu zveřejněnému Ficovou vládou v roce 2008 jde o nárůst o miliardu eur. V době privatizace podniku odhadoval vítězný Enel cenu dostavby na 1,8 miliardy eur.

Finský investor odkládá projekt reaktoru Olkiluoto 4

Finská energetická společnost Teollisuuden Voima, která staví reaktor Olkiluoto 3, se v důsledku jeho problémů s rostoucí cenou a délkou výstavby rozhodla odložit další fázi projektu – výstavbu reaktoru Olkiluoto 4. Vedení společnosti oznámilo, že požádá o prodloužení lhůty pro předložení stavebního povolení do roku 2020, přičemž původní termín byl 2015.

Stav jaderného průmyslu ve světě: setrvalý pokles

Nedávné oznámení společnosti ČEZ o zrušení mezinárodního tendru na výstavbu dvou nových reaktorů v jaderné elektrárně Temelín je součástí širšího trendu. V posledních dvaceti letech byly v různých zemích zvažovány četné projekty na nové jaderné reaktory, přičemž řada z nich zůstala jen na výkresech a další byly zrušeny po několika letech výstavby.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies