Jaderná víra zachvátila poslance hospodářského výboru

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu  na samém počátku prázdnin 4. července schválil usnesení k problematice nových jaderných reaktorů v tuzemsku, které je dobrou ukázkou nekritické víry ve spasení české energetiky cestou štěpení atomů.

Mizerný rok pro jadernou energetiku

Překlad článku Jima Greena publikovaného v časopise The Ecologist. Rok 2017 je pro jadernou energetiku jedním z nejhorších v historii. O krizi jaderného průmyslu otevřeně hovoří i jeho významní protagonisté. Bankrot společnosti Westinghouse je nejvýraznější ranou, která jaderný průmysl postihla, ale ekonomické problémy a odpor veřejnosti jej sužují globálně. Třebaže je letošní rok teprve za polovinou, velmi pravděpodobně se zařadí k nejhorším letopočtům v historii jaderné energetiky vedle let 1979, 1986 a 2011, kdy došlo k haváriím reaktorů v elektrárnách Three Mile Island, Černobyl a Fukušima.

Ve Švédsku a v Jižní Koreji byl ukončen provoz jaderných reaktorů

Během předposledního červnového týdne se celosvětový počet provozovaných jaderných bloků snížil o dva (na 407 jednotek). Ve Švédsku byl po více než 45 letech ukončen provoz reaktoru Oskarhamn-1. Jeho definitivní odstavení bylo naplánováno na konec června, ale po automatickém odstavení reaktoru v důsledku provozní poruchy se provozovatel rozhodl ukončit provoz bloku o několik dní dříve.

Jižní Korea nebude v příštích letech stavět nové jaderné ani uhelné elektrárny

Nový jihokorejský prezident Moon Jae-in hodlá v souladu s předvolebními sliby zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny a naopak omezit výstavbu uhelných a jaderných elektráren. Hlavní motivací je snaha o omezení znečištění a rizik spojených s provozem jaderných reaktorů. Mluvčí prezidentova týmu uvedl, že v příštích letech nebudou stavěny jaderné reaktory ani uhelné elektrárny. Konkrétním krokem bude uzavření reaktoru Wolsong 1 a zastavení plánů na výstavbu pátého a šestého bloku jaderné elektrárny Šin Kori.

NEC 2017: má EURATOM budoucnost?

V rakouském Linci se v dubnu 2017 konal 4. ročník Nuclear Energy Conference (NEC), na němž přednášející diskutovali o budoucnosti Evropského společenství pro atomovou energii (EURATOM). Organizátoři se rozhodli zaměřit se na toto téma ze dvou důvodů. Prvním je, že společenství slaví letos 60. výročí od svého vzniku v roce 1957. Druhým je, že po odchodu Velké Británie z EURATOMu oficiálně potvrzeném premiérkou Theresou May v březnu, se otevírá prostor pro změny.

Švýcaři v referendu rozhodli: země nebude stavět nové reaktory

V květnovém referendu hlasovalo 58 procent Švýcarů pro naplnění energetické strategie, která nepočítá s výstavbou nových jaderných reaktorů a předpokládá postupný přechod ke kompletnímu zásobování obnovitelnými zdroji. Podrobnosti přebíráme z článku, který na serveru energytransition.org publikoval Craig Morris.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies