Energie pro budoucnost a Černobylfest

Vzdělávací projekt ENERGIE PRO BUDOUCNOST zprostředkovává žákům a studentům základních, středních a vysokých škol pohled na problematiku energetiky obecně, energetických zdrojů, úspor energií, možností využívání obnovitelných zdrojů energie a problematiku rizik využívání jaderné energetiky. Jednotlivé moduly jsou pro školy ZDARMA. Podrobné informace o jednotlivých MODULECH na str. 1 tohoto materiálu.

Přehlídka jaderných nápadníků končí bez okouzlení

Výsledky končící série schůzek české delegace vedené jaderným zmocněncem Jánem Štullerem s potenciálními dodavateli nových jaderných bloků neznáme. Při pohledu na vizitky zájemců lze ovšem soudit, že nadšení české strany nevyvolali. Západní firmy, které se dostaly na pokraj bankrotu, konsorcium s nevyzkoušeným projektem a neprůhlední zástupci východních mocností. Všichni uchazeči stojí za podrobnější pohled.

Jaderná elektrárna Diablo Canyon se nehodí do sítě budoucnosti, soudí její provozovatel

Společnost Pacific Gas & Electric Co. Se rozhodla ukončit provoz jaderné elektrárny Diablo Canyon k roku 2025, protože její produkce se nebude hodit do dynamické energetické soustavy, která se v Kalifornii rozvíjí. Steve Malnight, člen vedení společnosti se specializací na otázky regulace, uvedl, že vývoj sítí je v Kalifornii specifický. Nelze ovšem vyloučit, že podobným směrem se vydají i další státy.

Interaktivní statistika jaderných reaktorů

Tým připravující statistickou ročenku World Nuclear Industry Status Report (WNISR) zveřejnil na začátku roku interaktivní vizualizaci stavu výstavby jaderných reaktorů ve světě. Díky aplikaci najdou uživatelé například odpovědi na následující otázky. Kolik z 55 aktuálně rozestavěných jaderných reaktorů je ve skluzu oproti harmonogramu výstavby? Kterých 13 zemí dnes staví jadernou elektrárnu? Které firmy dodávají jaderné technologie? Jak dlouho trvá u jednotlivých typů reaktoru, než jsou připojeny k síti? Jak dlouho bylo rozestavěno 90 reaktorů, od jejichž dokončení bylo nakonec upuštěno?

Tchaj-wan ukončí provoz jaderných elektráren do roku 2025

Tři jaderné elektrárny na ostrově Tchaj-wan ukončí svůj provoz nejpozději v roce 2025. Parlament na začátku ledna schválil dodatek energetického zákona, podle kterého bude možné provozovat reaktory pouze po dobu 40 let. Předepsaná životnost stávajících elektráren vyprší právě v roce 2025. Výstavba čtvrté jaderné elektrárny byla zastavena v roce 2014 v důsledku masových protestů veřejnosti.

Jaderná energetika ve světě na začátku roku 2017

Autorský tým ročenky World Nuclear Industry Status Report zveřejnil na svých stránkách základní údaje o vývoji jaderné energetiky ve světě v roce 2016. Přehled přinášíme ve zkráceném překladu.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies