Volby v japonské provincii rozhodly. Největší jaderná elektrárna na světě se nebude restartovat

Říjnové regionální volby v japonské provincii Niigata vyhrál nezávislý kandidát Rjuči Jonejama, který ve své kampani jednoznačně odmítal možnost opětovného spuštění tamních jaderných reaktorů. Na území provincie se přitom nachází jaderná elektrárna Kašiwazaki-Kariwa, která má největší instalovaný výkon ze všech světových jaderných zdrojů (8000 MW).

Čínský vývoz jaderných technologií bude obtížně hledat trhy

Exportní vyhlídky čínských výrobců jaderných technologií zhodnotil ekonom Steve Thomas v článku, který přinášíme ve zkráceném překladu.

Větrná a fotovoltaická energie stále levnější a lepší

Srpnové zprávy vydané laboratoří Lawrence Berkeley v Kalifornii, stejně jako další údaje poskytnuté průmyslem, ukazují, že ceny větrné a solární energie dosáhly zlomového bodu, kdy se staly konkurenceschopnými ve srovnání s konvenčními zdroji elektrické energie. Ben Paulos se dívá na mílové skoky v solární a větrné energetice a co znamenají pro energetickou transformaci v USA.

Protesty proti závodu na přepracování vyhořelého jaderného paliva v Číně

Civilní závod na přepracování 800 tun vyhořelého jaderného paliva ročně v ceně 100 miliard yuanů (asi 13,3 miliard eur) pro komerční využití má být postaven společností China National Nuclear Corporation s využitím technologie francouzské společnosti Areva. Čína chce rovněž vybudovat závod na výrobu směsného paliva MOX navrženého podle závodu Arevy v Melox v jižní Francii. Závod na přepracování paliva má být vybudován v letech 2020 až 2030 ve městě Lianyungang.

Německý výstup z uhlí

Němečtí Zelení zahájili přípravy na postupné uzavření všech téměř 150 uhelných elektráren. Jejich šestistránkový plán Fahrplan kohleausstieg objasňuje, jak přesně by měl výstup probíhat a v jakém období by měl být naplněn.

Velkolepé ruské jaderné plány časem splaskly

Během srpna byly oznámeny tři důležité informace o stavu jaderného průmyslu v Rusku. První blok jaderné elektrárny v Novovoroněži byl se čtyřletým zpožděním uveden do zkušebního provozu. Rosatom oznámil odklad dokončení prvního bloku JE Leningradskaja II na rok 2018, čímž se skluz prodloužil na pět let. A konečně ruská vláda oznámila, že do roku 2030 hodlá postavit 11 nových reaktorů, nepočítaje rozestavěné zdroje.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies