Zpráva o stavu jaderného průmyslu ve světě: podíl jaderných elektráren na výrobě elektřiny klesá

Autorský tým ročenky World Nuclear Industry Status Report zveřejnil 5. října 2022 aktuální verzi své zprávy. Základní informace přinášíme v českém překladu (doplněno k 27. 1. 2023): V polovině roku 2022 (k 1. červenci) bylo celkem v provozu 411 jaderných reaktorů ve 33 zemích. O 27 méně než v roce 2002, kdy počet provozovaných reaktorů dosáhl historického maxima. Instalovaný výkon provozovaných reaktorů 369 GW vyrovnal historické maximum z poloviny roku 2021. Podíl jaderných elektráren na globální hrubé výrobě elektřiny klesl na 9,8 %, především v důsledku dlouhodobého růstu obnovitelných zdrojů (solární a větrné elektrárny již v roce 2021 pokryly 10,2 % globální hrubé výroby elektřiny).

Umístění jaderného bloku v Dukovanech snad v roce 2023

Krajský úřad v Jihlavě 16. listopadu 2022 prodloužil lhůtu pro vydání územního rozhodnutí o umístění pátého jaderného bloku v Dukovanech a okolních silnic do 1. března 2023, čímž již počtvrté vyhověl žádosti stavebního úřadu v Třebíči. Obě územní řízení začala 1. června 2021. Děti Země stanovení čtvrté lhůty očekávaly, neboť umístit tak obrovskou a složitou stavbu může trvat i několik let.

Francouzská státní společnost EDF v tendru na nový blok v Dukovanech

Francouzský elektrárenský gigant EDF nabídla v tendru na dodávku nového bloku pro jadernou elektrárnu Dukovany produkt firmy Framatome, kterou většinově ovládá. Ta ovšem podobně jako korejská KHNP ve svém současném výrobním programu nemá reaktor s požadovaným výkonem. V tendru pravděpodobně EDF nabídla modifikovanou verzi reaktoru EPR se sníženým výkonem a předpokládaným označením EPR 1200.

Korejská KHNP v tendru na nový blok v Dukovanech

Společnost KHNP (dceřiná firma elektrárenského koncernu KEPCO) se účastní tendru na dodávku nového bloku pro jadernou elektrárnu Dukovany, přestože nemá k dispozici plnohodnotný referenční projekt (na rozdíl od Westinghouse a stejně jako EDF). Reaktory APR 1400, které firma v současné době provozuje a staví v Jižní Koreji a Spojených arabských emirátech, mají vyšší výkon, než je v podmínkách tendru požadováno. V tendru proto pravděpodobně nabídne modifikovanou verzi APR 1000, která dosud nebyla postavena ani posouzena jaderným dozorem.

Ministerstvo průmyslu požaduje omezit práva vlastníků, dotčených obcí i veřejnosti, a nejen pokud jde o jádro

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje zrušit standardní způsob povolování stavebních záměrů, pokud se jakkoli vztahují k výrobě energie z jádra. Nově otevřené lomy, výstavba silnic, jaderné elektrárny, vedení vysokého napětí či malé jaderné reaktory), ale třeba také konečné úložiště vysoce radioaktivních odpadů mají být umisťovány do volné krajiny bez řádného projednání. Návrh přitom nerespektuje legislativu EU, kterou je Česká republika vázána. Zelený kruh proto podává v rámci končícího připomínkové řízení zásadní námitky.

České jaderné plány v nestabilních časech

Ruská invaze na Ukrajinu a následně vysoké ceny zemního plynu a elektřiny vynesly do popředí nové otázky nad budoucností evropského energetického trhu. Vedle potřeby rychle nahradit ruský plyn trvá úkol omezit vysoké emise skleníkových plynů kvůli postupující klimatické krizi. Zvýrazněna byla také potenciální zranitelnost jaderných elektráren ve válečných konfliktech. Jaká by v tomto světle měla být budoucí role jaderné energetiky v české energetice? Jaké jsou reálné možnosti nových jaderných projektů nahradit spalování fosilních paliv? A mohou tyto zabezpečit českou energetickou bezpečnost?

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies