Česká veřejnost podporuje náročné cíle pro obnovitelné zdroje

Z aktuálně zveřejněných výsledků veřejného mínění v zemích EU k problematice klimatické změny plyne, že naprostá většina, tedy 83 % respondentů v České republice si přeje, aby vláda stanovila náročné cíle, jak navýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů a 82 % z nich chce podporovat opatření na zlepšení energetické účinnosti do roku 2030. 74 % dotázaných také souhlasí, že by přechodu na čisté energie měla být poskytována větší podpora z veřejných financí. Podporu tak dostává úsilí ekologických organizací o změnu vládního návrhu Národního integrovaného energetického a klimatického plánu ČR do roku 2030, který by ve své dnešní podobě znamenal stagnaci ve využívání dostupné sluneční a větrné energie i nevyužitý potenciál snižování energetické spotřeby.

Jaderná energetika je příliš pomalá a drahá, aby mohla řešit globální klimatickou změnu

Pravidelnou každoroční zprávu o stavu jaderné energetiky ve světě publikoval dnes v Budapešti energetický konzultant Mycle Schneider. Oproti minulým vydáním ročenky je speciální pozornost věnována roli jaderné energetiky ve snižování emisí skleníkových plynů. Mycle Schneider k tématu uvedl: „Každý dolar, euro, forint nebo rubl se dá utratit jen jednou. Naléhavost problému globální změny klimatu nás tlačí k tomu, aby investiční rozhodnutí preferovala nejlevnější a nejrychlejší řešení. Možnost rozvoje jaderné energetiky se opakovaně jeví jako nejdražší a nejpomalejší.“

Mezinárodní energetická agentura propaguje jadernou energetiku a bagatelizuje obnovitelné zdroje

Mezinárodní energetická agentura (IEA) – která sama sebe popisuje jako „přední energetickou organizaci pokrývající všechna paliva a všechny technologie“ – vydala zprávu, jež propaguje jadernou energetiku a bagatelizuje potenciál obnovitelných zdrojů. Zpráva nazvaná „Jaderná energie v čisté energetice“ (anglicky "Nuclear Power in a Clean Energy System") se zaměřuje na roli jaderné energetiky ve „vyspělých ekonomikách“, jež představuje 28 členských zemích Evropské unie a 13 dalších států celého světa.

Porušování pravidel při posuzování vlivů jaderné elektrárny Paks II v Maďarsku

Několik ekologických organizací a jednotlivců podalo stížnost Výboru pro plnění Aarhuské úmluvy OSN na nekalé praktiky při schvalování výstavby jaderné elektrárny Paks II v Maďarsku. Stěžovatelé z pěti členských zemí EU viní maďarskou vládu z porušení svých mezinárodních povinností při přeshraničním posuzování vlivů plánované výstavby jaderné elektrárny na životní prostředí (EIA), čímž se vláda dopustila přestupku vůči mezinárodnímu právu.

Buďte mnohem ambicióznější, vzkazuje Evropská komise v hodnocení českého Klimaticko-energetického plánu

Evropská komise zveřejnila hodnocení klimaticko-energetických plánů, jejichž návrhy odeslaly členské země do Bruselu na přelomu roku. Tyto plány mají zajistit splnění evropských klimaticko-energetických cílů k roku 2030. Jde v nich o snižování emisí skleníkových plynů, zvyšování energetické účinnosti a podílu obnovitelných zdrojů energie.

Může být jádro řešením globální klimatické změny?

Jaderné elektrárny vyrábějí elektřinu s významně nižšími emisemi oxidu uhličitého než fosilní zdroje, ale mají řadu jiných problémů. Požadavek na rychlé a stabilní řešení jaderná cesta neplní. Na papíře vypadá koncept náhrady fosilních paliv jadernou energií pro řadu lidí svůdně. V obou případech jde o centralizované zdroje velkého výkonu, které nejsou závislé na počasí a u jaderných reaktorů odpadají emise skleníkových plynů. V čem je tedy problém?

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies