Může být jádro řešením globální klimatické změny?

Jaderné elektrárny vyrábějí elektřinu s významně nižšími emisemi oxidu uhličitého než fosilní zdroje, ale mají řadu jiných problémů. Požadavek na rychlé a stabilní řešení jaderná cesta neplní. Na papíře vypadá koncept náhrady fosilních paliv jadernou energií pro řadu lidí svůdně. V obou případech jde o centralizované zdroje velkého výkonu, které nejsou závislé na počasí a u jaderných reaktorů odpadají emise skleníkových plynů. V čem je tedy problém?

Miliardář Bill Gates shání dotace - pro svůj jaderný byznys

Prezident společnosti Capital E Greg Kats komentoval úsilí Billa Gatese o získání dotace na rozvoj podnikatelského záměru v oblasti jaderné energetiky. Článek přinášíme ve zkráceném překladu. Snaha Billa Gatese přesvědčit kongresmany, aby podpořili federální dotace pro jadernou energetiku, stojí za pozornost. Skutečnost, že dolarový multimiliardář žádá o dotaci pro společnost z oboru jaderné energetiky, v níž vlastní významný podíl, ukazuje nesmyslnost veřejné podpory pro tento sektor.

Uhelná komise má smysl, nové jaderné reaktory by však byly vysoce rizikový vstupní předpoklad

Česká republika může zavřít do roku 2030 všechny uhelné elektrárny, pokud omezí zbytečný masivní vývoz elektřiny a nastartuje rozvoj čistých domácích obnovitelných zdrojů. České ekologické organizace proto podporují návrh vicepremiéra a ministra životního prostředí Richarda Brabce na založení široké komise, která by identifikovala možnosti přechodu ČR od fosilních paliv.

Jaderný průmysl vstupuje do éry likvidace reaktorů

Jim Green v časopise The Ecologist hodnotí vyhlídky jaderného průmyslu na základě dokumentů Mezinárodní agentury pro atomovou energii a odhadů průmyslových asociací typu World Nuclear Association. Přinášíme zkrácenou verzi článku v českém překladu.

Německo by mělo ukončit spalování uhlí v roce 2038 či již 2035. Jasný plán potřebuje i ČR

V uplynulých dnech došlo k průlomu v ostře sledovaných jednáních německé “uhelné komise”, který může zásadně urychlit konec doby uhelné v Evropě. Představitelé a představitelky spolkových zemí historicky spojených s těžbou a spalováním uhlí, se spolu se zástupci průmyslu, odborů a ekologických organizací po 20 hodinách závěrečného jednání dohodli na kompromisu - Německo by podle nich mělo opustit těžbu a spalování uhlí k roku 2038 a pokud to půjde, tak již v roce 2035. Již přibližně o deset let dříve dojde k odstavení všech uhelných zdrojů ve Velké Británii, Francii, Itálii, Belgii, Holandsku, Rakousku nebo skandinávských zemích.

Jaderná energetika v roce 2018: počet rozestavěných reaktorů klesl na desetileté minimum

Autorský tým ročenky World Nuclear Industry Status Report zveřejnil na svých stránkách základní údaje o vývoji jaderné energetiky ve světě v roce 2018. Přehled přinášíme ve zkráceném překladu. Rok 2018 přinesl ve světě jaderného průmyslu tyto zásadní události: bylo spuštěno devět nových reaktorů (o osm méně oproti předpokladům ze začátku roku) a obnoven provoz sedmi dlouhodobě odstavených, dva bloky definitivně ukončily provoz. Byla zahájena výstavba pěti nových reaktorů, v pěti případech bylo určeno datum ukončení provozu. V provozu je aktuálně 417 reaktorů (o dvanáct více než před rokem), ve výstavbě dalších 49 (nejméně za posledních deset let).

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies