Jaderná energetika v roce 2018: počet rozestavěných reaktorů klesl na desetileté minimum

Autorský tým ročenky World Nuclear Industry Status Report zveřejnil na svých stránkách základní údaje o vývoji jaderné energetiky ve světě v roce 2018. Přehled přinášíme ve zkráceném překladu. Rok 2018 přinesl ve světě jaderného průmyslu tyto zásadní události: bylo spuštěno devět nových reaktorů (o osm méně oproti předpokladům ze začátku roku) a obnoven provoz sedmi dlouhodobě odstavených, dva bloky definitivně ukončily provoz. Byla zahájena výstavba pěti nových reaktorů, v pěti případech bylo určeno datum ukončení provozu. V provozu je aktuálně 417 reaktorů (o dvanáct více než před rokem), ve výstavbě dalších 49 (nejméně za posledních deset let).

Ministerstvo průmyslu v klimaticko-energetickém plánu ignoruje potenciál obnovitelných zdrojů, průmyslu i obcí

Nevyužitý potenciál domácích čistých obnovitelných zdrojů energie, přehnaně optimistické plány na nové jaderné reaktory a absence účinných řešení pro snižování spotřeby fosilních paliv a modernizaci energetiky. Tak lze vystihnout návrh Národního integrovaného energetického a klimatického plánu ČR (NEKP), který předložila 21. prosince ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková ostatním ministerstvům a veřejnosti [1].

Po odstavení českých uhelných elektráren světla nezhasnou

Česká síť může v roce 2030 bezproblémově fungovat bez velkých uhelných elektráren. To je hlavní sdělení studie konzultační společnosti Energynautics, kterou české nevládní organizace představily v květnu. V prosinci byly publikované nové, doplňující scénáře k této studii, opět od Energynautics.

Desítky ekologických organizací žádají vládu o novou energetickou politiku, bez nových reaktorů

Vzhledem k probíhající globální konferenci OSN o změně klimatu vyzvala Asociace českých ekologických organizací Zelený kruh jménem svých 85 členských organizací předsedy vládních politických stran ke změně vládní energetické politiky. Prioritou má být co největší a nejrychlejší snížení emisí skleníkových plynů a nastartování investic do obnovitelných zdrojů a celková modernizace české energetiky. V podrobném stanovisku konkrétními věcnými argumenty dokládají, že do moderní energetické koncepce stavba nových atomových reaktorů nepatří. Způsobila by více škody než užitku.

Globální růst obnovitelných zdrojů je nadále výrazně rychlejší než u jádra

Letošní vydání publikace World Nuclear Industry Status Report opět přináší srovnání aktuálního rozvoje odvětví obnovitelných zdrojů a jaderné energetiky. Jako měřítko tradičně využívá tři parametry – objem prostředků investovaný do srovnávaných technologií, instalovaný výkon a produkci elektřiny.

Konec jaderných reaktorů v Dukovanech na obzoru otevírá šanci na modernizaci české energetiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu musí začít urychleně pracovat na moderní energetické koncepci České republiky, která zohlední rychlý vývoj technologií, proměňujících se trhů i potřebu urychleně snížit emise skleníkových plynů. Je to nezbytné nejen pro životní prostředí udržitelné pro život, ale i pro naši energetickou bezpečnost.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies