Konec jaderných reaktorů v Dukovanech na obzoru otevírá šanci na modernizaci české energetiky

Ministerstvo průmyslu a obchodu musí začít urychleně pracovat na moderní energetické koncepci České republiky, která zohlední rychlý vývoj technologií, proměňujících se trhů i potřebu urychleně snížit emise skleníkových plynů. Je to nezbytné nejen pro životní prostředí udržitelné pro život, ale i pro naši energetickou bezpečnost.

Korejská KHNP chce stavět reaktory v Dukovanech, ale její nabídka neplní české požadavky

Rozhovor, který poskytl prezident jihokorejské firmy KHNP Jae Hoon Chung regionálním Horáckým novinám, vyvolal otázku, jaký typ reaktoru vlastně hodlá společnost nabízet pro výstavbu nového bloku v jaderné elektrárně Dukovany. Podle slov Jae Hoon Chunga změnila firma původní záměr nabídnout reaktor APR 1400, neboť pro Dukovany je vhodnější typ s menším výkonem. V rozhovoru pro Horácké noviny je uveden model OPR 1000.

Nová zpráva o stavu jaderného průmyslu – stagnace proti obnovitelnému rozmachu

Pravidelnou každoroční zprávu o stavu jaderné energetiky ve světě publikovali 4. září v Paříži energetičtí konzultanti Mycle Schneider a Antony Froggatt. V tomto článku přinášíme stručné shrnutí hlavních výsledků. Během příštích týdnů přiblížíme čtenářům vybrané pasáže podrobněji.

Jak zaplatit jádro? Špatné zadání nedá dobrý výsledek

Na Ministerstvu financí se konala schůzka premiéra, ministryň financí a průmyslu (všichni za ANO) a zástupců společnosti ČEZ zaměřená na klíčovou otázku, jak zaplatit stamiliardy korun za nové jaderné reaktory. Na stole zatím neleží analýzy, které mají do konce září vyhodnotit ekonomické dopady jednotlivých investorských modelů stavby nových atomových elektráren.  Ale je jisté, že i předběžné výsledky musí dělat vrásky na čele všem zúčastněným. A jsou tu i značná geopolitická rizika, problém jaderných odpadů a také garancí za jadernou škodu. Calla a Hnutí DUHA doporučují vrátit se o krok zpět a začít zcela vážně řešit jinou otázku -  jak za dvacet let pokrývat naše energetické potřeby bez drahých a riskantních atomových reaktorů a bez prodlužování provozu špinavých uhelných elektráren?

JAR zastavuje plány na stavbu nových ruských jaderných reaktorů

Jihoafrická republika oznámila, že nebude stavět ruské jaderné elektrárny. Kvůli slabé hospodářské situaci si nyní Jihoafrická republika nemůže stavbu nových jaderných elektráren dovolit, jak vysvětlil prezident JAR Cyril Ramaphosa po rozhovoru se svým ruským protějškem Vladimírem Putinem v Johannesburgu.

Po odstavení českých uhelných elektráren světla nezhasnou

Česká síť může v roce 2030 bezproblémově fungovat bez velkých uhelných elektráren. To je hlavní sdělení nové studie renomované konzultační společnosti Energynautics, kterou dnes na tiskové konferenci v Praze představil její hlavní autor Peter - Philipp Schierhorn. Studie „Czech Power Grip Without Elektricity from Coal by 2030“ vznikla na objednávku organizací Glopolis, Frank Bold, Hnutí DUHA, CEE Bankwatch Network a Aliance pro energetickou soběstačnost.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies