Umístění jaderného bloku v Dukovanech snad v roce 2023

Krajský úřad v Jihlavě 16. listopadu 2022 prodloužil lhůtu pro vydání územního rozhodnutí o umístění pátého jaderného bloku v Dukovanech a okolních silnic do 1. března 2023, čímž již počtvrté vyhověl žádosti stavebního úřadu v Třebíči. Obě územní řízení začala 1. června 2021. Děti Země stanovení čtvrté lhůty očekávaly, neboť umístit tak obrovskou a složitou stavbu může trvat i několik let.

Francouzská státní společnost EDF v tendru na nový blok v Dukovanech

Francouzský elektrárenský gigant EDF nabídla v tendru na dodávku nového bloku pro jadernou elektrárnu Dukovany produkt firmy Framatome, kterou většinově ovládá. Ta ovšem podobně jako korejská KHNP ve svém současném výrobním programu nemá reaktor s požadovaným výkonem. V tendru pravděpodobně EDF nabídla modifikovanou verzi reaktoru EPR se sníženým výkonem a předpokládaným označením EPR 1200.

Korejská KHNP v tendru na nový blok v Dukovanech

Společnost KHNP (dceřiná firma elektrárenského koncernu KEPCO) se účastní tendru na dodávku nového bloku pro jadernou elektrárnu Dukovany, přestože nemá k dispozici plnohodnotný referenční projekt (na rozdíl od Westinghouse a stejně jako EDF). Reaktory APR 1400, které firma v současné době provozuje a staví v Jižní Koreji a Spojených arabských emirátech, mají vyšší výkon, než je v podmínkách tendru požadováno. V tendru proto pravděpodobně nabídne modifikovanou verzi APR 1000, která dosud nebyla postavena ani posouzena jaderným dozorem.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies