Zákonnost povolené výjimky pro obchvat Třebíče řeší soud

Děti Země dne 17. října 2022 napadly žalobou rozhodnutí Ministerstva životního prostředí z 10. srpna 2022 o zamítnutí jejich odvolání i odvolání spolku Obchvat Třebíče proti rozhodnutí krajského úřadu v Jihlavě z 6. prosince 2021 o povolení výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny ke škodlivému zásahu do biotopů 27 zvláště chráněných druhů živočichů plánovaným obchvatem Třebíče. Podle nich nebyly splněny všechny požadavky zákona a řada jejich námitek nebyla pečlivým způsobem vypořádána.

Westinghouse a dukovanský tendr

Společnost Westinghouse vstupuje do tendru na dodávku nového bloku pro jadernou elektrárnu Dukovany s tím, že jako jediná z účastníků disponuje plnohodnotným referenčním projektem. Čtyři reaktory AP1000 jsou provozovány v Číně a další dva budou spuštěny ve Spojených státech během příštích měsíců (blok Vogtle 3 již získal povolení k zavážení paliva od jaderného dozoru), přičemž svým  výkonem tento reaktor odpovídá požadavkům tendru. Výstavbu poslední jaderné elektrárny ovšem Westinghouse zahájil naposledy před devíti lety ve Spojených státech. Právě tyto projekty pak měly hlavní podíl na tom, že předchozí vlastník (japonský koncern Toshiba) přivedl v roce 2017 Westinghouse k bankrotu.

Webinář "EPR – Budoucnost rozvoje jádra nebo spíše neúspěšná technologie?"

Mezinárodní webinář "EPR – Budoucnost rozvoje jádra nebo spíše neúspěšná technologie?" se uskutečnil 19. září 2022. Vystoupili na něm Yves Marignac, odborník na jadernou energetiku a energetiku z francouzského sdružení NégaWatt, který pozorně sleduje bezpečnostní otázky ve Francii a Oda Becker, německá nezávislá konzultantka, odbornice na posuzování jaderné bezpečnosti a dalších bezpečnostních otázek.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies