Experti se shodují: výstavba jaderných elektráren není řešením energetické krize

Současná ruská agrese vůči Ukrajině stáčí energetickou debatu k otázce, jak se vypořádat s reálným rizikem výpadku ruského plynu. Podobný úkol, tedy omezení spalování fosilních paliv, před nás staví prohlubující se klimatická krize. Prioritním řešením je rychlý rozvoj obnovitelných zdrojů a energeticky efektivních technologií. Výstavba jaderných elektráren trvá příliš dlouho, což dokládají i zkušenosti účastníků tendru na nový blok v Dukovanech. Obnovitelné zdroje jsou také levnější - při rozpočítání celkových nákladů na vyrobené kilowatthodiny vycházejí lépe než fosilní paliva i jaderné elektrárny. Česko by tak mělo dominující orientaci na posilování jaderné energetiky přehodnotit. To jsou hlavní závěry mezinárodní konference NEC 2022 "Co brání rozvoji jaderné energetiky v Evropě", kterou 18. 5. 2022 uspořádaly Hnutí DUHA a Calla.

Nuclear Energy Conference 2022: Co brání rozvoji jaderné energetiky v Evropě?

Středa 18. května 2022, 10 až 13 hodin Konference se uskuteční on-line Současná válka na Ukrajině stáčí energetickou debatu především k otázce, jak se vypořádat s reálným rizikem výpadku ruského plynu. Na seznamu možných řešení najdeme urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů nebo programů snižování spotřeby energie. Česká politická reprezentace pak podporuje dlouhodobou náhradu fosilních paliv investicemi do jaderných reaktorů. Jaká jsou ekonomická rizika spojená s novými jadernými bloky? Dokážeme bez nich nahradit ruský plyn a ukončit spalování uhlí? Jaká energetická budoucnost vyjde levněji?

Projekt jaderné elektrárny Hanhikivi ve Finsku byl ukončen investorem

Společnost Fennovoima oznámila 2. května na svých internetových stránkách ukončení smlouvy o výstavbě jaderné elektrárny Hanhikivi, kterou měla uzavřenu s ruským Rosatomem. Oficiálním důvodem jsou zpoždění na straně dodavatele a jeho neschopnost projekt uskutečnit. Dále Fennovoima uvádí, že Rosatom se nedokáže vypořádat s riziky, která pro projekt znamená válka na Ukrajině. Práce na získání stavebního povolení i přípravné práce na staveništi budou ukončeny.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies