Jaderný marketing pana Hezoučkého

Elektrárny se mají stavět kvůli výrobě elektřiny - až to bude potřeba - a ne jako způsob zvyšování zaměstnaností. Investor(ČEZ) požaduje státní garance ceny vyrobené elektřiny, přestože elektřina z nových bloků bude kvůli přebytku zdrojů nejméně deset let exportována. Za takových podmínek je Temelín hladovou zdí a dalším tunelem na peněženky občanů. (Reakce na PR článek konzultanta a bývalého člena představenstva ČEZ pana Hezoučkého: http://www.ceskapozice.cz/byznys/energetika/dostavba-temelina-kdy-kdyz-ne-ted)

Na jednu stranu pan Hezoučký nabádá ČEZ, aby dal svému akcionáři kvalifikované doporučení (což ČEZ v zájmu všech svých akcionářů dělá, tj.nechce stavět bez státní garance ceny vyrobené elektřiny). O pár řádků dál už mluví o zaměstnanosti a nastartování průmyslu. Má snad CEZ při svém rozhodování řešit za stát otázky hospodářské politiky?

Aktualizovaná státní energetická koncepce(SEK) uvažuje v letech 2030-2035 s exportem elektřiny přes 50 PJ (14 TWh) ročně, tedy ca.75% produkce dvou plánovaných bloků Temelína. Případný mírný deficit ve výrobě elektřiny lze mnohem smysluplněji řešit intenzivnějším  zateplováním a využitím ušetřeného plynu pro kogenerační výrobu elektřiny, či intenzivnějším využitím biomasy, bioplynu a jiných alternativních zdrojů. Tedy nejméně do r.2035 není žádný nový blok nutný, a už vůbec není Česko v nouzové situaci a nemá důvod garantovat investorovi cenu elektřiny.

Pan Hezoučký má obavy z chřadnutí energetického strojírenství, ale co mají říkat lidé v mnohých dalších oborech, třeba i perspektivnějších, které žádnou podpory či záruky nedostávají? Je třeba diskutovat o tom, zda těch 300 mld nelze využít efektivněji, přinejmenším do doby než Temelín (či spíše Dukovany) budeme opravdu potřebovat. Třeba vyšší podporou programů typu Zelená úsporám, s vysokou návratností do státního rozpočtu, jak potvrzuje i MŽP ve svém memorandu.

Mluvit o útlumu fotovoltaiky je při snižování cen panelů velmi podivné. Elektřina z FV již nestojí 12 Kč/kWh jako v roce 2009, ale 3-4 Kč/KWh. Aktuální SEK již přehodnotil své předchozí úmyslně nízké odhady a nyní uvažuje až 6 GW fotovoltaických zdrojů. Je velkou otázkou jak v takovém prostředí budou provozovány nepružné a nevypínatelné jaderné zdroje. Vzhledem k neschopnosti vyrovnávat fluktující výrobu z OZE jde do budoucna o velmi rizikovou investici.

Elektrárny se mají stavět kvůli výrobě elektřiny - až to bude potřeba - a ne jako způsob zvyšování zaměstnaností. Za výše uvedených podmínek je Temelín hladovou zdí a dalším tunelem na peněženky občanů. A pokud pan Hezoučký má starost o životní prostředí v Severních Čechách tak proč ČEZ a Česko již více než desetiletí vyváží 30% české spotřeby elektřiny, které platíme desítkami miliard nákladů na externality ročně? Toto je věc, kterou by ministerstvo průmyslu a obchodu mělo řešit a ne stále(marně) hledat důvody proč musíme začít stavět nové bloky Temelína.

Psáno pro blog iDNES.cz .