Spojené arabské emiráty protestují proti stažení korejských expertů z projektu jaderné elektrárny Barakah

Zástupci státní energetické společnosti ENEC (The Emirates Nuclear Energy Corp.) informovali 3. dubna 2019 o zaslání protestního dopisu vedení korejské společnosti KEPCO v reakci na stažení expertů z jaderné elektrárny Barakah. Ředitel společnosti ENEC Mohamed Al-Hammadi v dopise kritizuje jednostranné rozhodnutí vedení KEPCO, která první jadernou elektrárnu v Spojených arabských emirátech staví.

Konkrétně v dopise píše: "Byl jsem šokován, když jsem od svého týmu dostal informaci, že významný počet zkušených pracovníků KEPCO odjel z projektu Barakah zpět do Koreje, aniž bychom o tom byli předem informováni.“

Podle vyjádření ENEC byli korejští experti staženi ve velmi nevhodnou dobu, kdy probíhají obchodní jednání o smlouvách k zajištění dlouhodobé údržby. KEPCO by podle dřívějších informací mělo o kontrakt na dlouhodobou údržbu elektrárny usilovat.

Podle vyjádření KEPCO jde jen o pravidelné přeskupení personálu, o kterém ENEC předem věděla.

První reaktor jaderné elektrárny Barakah měl být podle původního plánu spuštěn do konce roku 2018. Poté, co byly objeveny trhliny v kontejnmentu, bylo spuštění reaktoru odloženo.

Více informací:
https://en.yna.co.kr/view/AEN20190403001000320

*****

(c) Karel Polanecký, Temelin.cz // Foto: Wikimedia Commons