EDF odkládá spuštění reaktoru Flamanville na konec roku 2022 kvůli opravě vadných svarů

Francouzský jaderný dozor ASN podle očekávání trvá na předělání svarů potrubí sekundárního okruhu reaktoru Flamanville před jeho spuštěním. Respektuje tak doporučení svého technického oddělení (IRSN), které se týká i obtížně přístupných svarů v místech průchodu potrubí kontejnmentem. Podle předsedy jaderného dozoru odhaduje EDF dobu opravy svarů do konce 2022. Odhady nárůstu nákladů na výstavbu EDF aktuálně zpracovává.

Podle vedení ASN bude třeba upravit harmonogram povolovacího procesu, nezpochybňuje však koncepci reaktoru EPR a jeho výhody z pohledu jaderné bezpečnosti.

Nevyhovující kvalitu svarů zjistili inspektoři jaderného dozoru na jaře 2018. V červenci EDF oznámila, že bude potřeba předělat 53 svarů, což znamenalo odklad zavážení paliva  na konec roku 2019 a spuštění na první polovinu roku 2020. Zároveň bylo oznámeno další navýšení ceny projektu na 10,9 miliard eur (bez započtení finančních nákladů). Rozpočet při zahájení výstavby počítal s náklady 3,3 miliardy eur.  Podle analytika BNP Paribas Jamese Sparrowa by nynější zpoždění a plánované práce mohly zvýšit rozpočet projektu o další 1 miliardu eur.

Problém se svary na obtížně přístupných místech byl zveřejněn v lednu 2019. Konkrétně jde o osm svarů na potrubí sekundárního okruhu při průchodu stavební konstrukcí kontejnmentu. Podle původních plánů měl být reaktor spuštěn v roce 2013.

Více informací:
https://uk.reuters.com/article/edf-flamanville-regulator/edf-estimates-flamanville-3-startup-by-end-2022-after-repairs-asn-idUKL8N23R26H

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons