Den proti úložišti - 18. dubna 2015

V sobotu 18. dubna 2015 se na všech místech po celé České republice, kde Správa úložišť radioaktivních odpadů hledá místo pro trvalé hlubinné úložiště, uskuteční v rámci společného protestu pochody, koncerty a další akce. Obyvatelé dotčených obcí tímto chtějí veřejně upozornit na svůj zásadní nesouhlas, který není státem respektován. Nechtějí se smířit s rizikem umístění vysoce radioaktivních odpadů pod svými domovy po tisíce generací.

Cesta na nejbezpečnější místo na Zemi

Film „Cesta na nejbezpečnější místo na Zemi“ ukazuje jaderného fyzika, hledajícího místo pro konečné úložiště jaderného odpadu - a to i na indiánských územích. Režisér Edgar Hagen vysvětluje, proč je to tak důležité, stejně jako beznadějné.

Hledání konečného úložiště v Německu: občané zapojeni do diskuse

Německá veřejnost se nyní může zúčastnit diskuse ohledně hledání tamního konečného úložiště pro uložení radioaktivních odpadů. Pro tento účel spolkový Zemský sněm vytvořil na své webové stránce fórum, na kterém se mohou občané informovat o procesu hledání  jaderného úložiště a podávat vlastní návrhy.

Švýcarské protesty proti úložišti

V regionu Weinland ve švýcarském kantonu Curych se formuje odpor proti jadernému úložišti pro uložení radioaktivních odpadů. Nově vytvořené zájmové společenství (Interessengemeinsschaft) IG využilo v sobotu informační akci spolku v Rheinau, aby dalo jasně a hlasitě najevo svůj protest. Hnutí vedou zemědělci z regionu, kteří vjeli asi dvaceti troubícími traktory před budovu, kde se informační akce konala.

www.nechcemeuloziste.cz v novém

Každý, kdo potřebuje informace o hledání místa pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva v České republice, má nyní šanci na přepracovaném  internetovém portále www.nechcemeuloziste.cz. Představeno je tu všech sedm vybraných lokalit, jednotlivé právní kroky, aktivity občanů i starostů, výsledky referend, tiskoviny vydávané místními spolky i odborné studie Správy úložišť. Webové stránky ukazují na dlouhotrvající konflikt mezi postupem státních úřadů a zájmy vybraných obcí i jejich obyvatel, kterým se po více než deset let dařilo držet si průzkumy pro úložiště dále od svých domovů.

Zpravodaj Bezjaderná vysočina poprvé

Kde bude jaderné úložiště? Po mnoha letech je nedobrovolná hra s našimi domovy stále na  začátku: obce i občané se brání tlaku státu a donedávna velmi diskutované geologické průzkumy nemohou začít. Rozdávají se nové karty, v nichž statisíce let nebezpečný odpad je tím Černým Petrem. Calla ve spolupráci s aktivními obyvateli míst, které stát vytipoval jako vhodné pro hlubinné úložiště vyhořelého paliva na Českomoravské vysočině začala vydávat zpravodaj Bezjaderná vysočina.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies