Trvalý úpadek jaderné energetiky v Evropě – I. díl

V překladu tohoto článku Jim Green, editor zpravodaje Nuclear Monitor, shrnuje své postřehy ke zprávám PINC „Nuclear Illustrative Programme“ vydané Evropskou komisí v dubnu 2016 a „PINC 2016, the Nuclear Illusory Programme“ vydané organizací WISE Paris v březnu 2016. Článek byl pro svou rozsáhlost rozdělen do dvou částí.

Švédsko ruší embargo na jaderné elektrárny, ale odmítá je dotovat

Dohoda pěti rozhodujících švédských parlamentních stran o změnách v energetické politice, která byla prezentována v červnu 2016, vyvolala řadu diskusí a reakcí. Hlavním důvodem jsou dva její body, které si protiřečí. Na jedné straně je v ní uvedeno, že Švédsko má být do roku 2040 kompletně zásobováno obnovitelnými zdroji. Na druhé straně dohoda umožňuje vydat povolení k výstavbě nových reaktorů, které by nahradily stávající.

Jádro - stagnace ve stínu růstu obnovitelných zdrojů

Pravidelnou každoroční zprávu o stavu jaderné energetiky ve světě publikovali 13. července v Tokiu energetičtí konzultanti Mycle Schneider a Antony Froggatt. V tomto článku přinášíme stručné shrnutí hlavních výsledků. Během příštích týdnů podrobněji seznámíme čtenáře s obsahem jednotlivých kapitol.

Komisař pro výzkum má jadernou energetiku za překonanou

Evropský komisař pro výzkum Carlos Moedas považuje jadernou energii za překonanou: „Budoucnost není v jaderné energii,“ řekl portugalský politik německému deníku Neuen Ruhr/Neuen Rhein Zeitung a ohlásil, že Evropská unie v budoucnu nechce podporovat vývoj nových jaderných reaktorů. Tím Moedas vyvrátil spekulace z minulého týdne o tom, že by chtěl Brusel v budoucnu podporovat jadernou renesanci.

Švýcarsko: začátek konce jaderné energetiky

Definitivní odstavení švýcarské jaderné elektrárny Mühleberg, plánované na konec roku 2019, představuje začátek konce jaderné energetiky ve Švýcarsku. Firma BKW před dvěma lety došla k závěru, že se jí již nevyplatí další velké investice do stárnoucího reaktoru. Její rozhodnutí dále potvrdily stále se snižující ceny elektřiny na trhu. A díky včasnému rozhodnutí bude moci firma uplatit náklady na odstavení a likvidaci této jaderné elektrárny.

Proč se James Hansen mýlí v jaderné energetice

Klimatolog Joe Romm reagoval prostřednictvím serveru Climate Progress na vyjádření klimatologa Jamese Hansena o nezbytnosti rozvoje jaderné energetiky pro řešení problému globální změny klimatu. Zkrácenou verzi článku přinášíme v českém překladu. Známý klimatolog James Hansen prohlásil na pařížské konferenci, že „jaderná energetika představuje jedinou schůdnou cestu v boji s klimatickou změnou.” V tomto bodě se James Hansen mýlí.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies