Trhliny v tlakové nádobě zastavily belgický reaktor

Belgický jaderný dozor FANC (Federal Agency for Nuclear Control) nařídil odstavení jaderného reaktoru Doel 3 společnosti Electrabel kvůli podezření na šíření trhlin v materiálu tlakové nádoby reaktoru. Malých trhlinek bylo objeveno na dva tisíce. FANC požaduje, aby provozovatel prokázal, že po zbývající dobu životnosti reaktoru nehrozí další šíření trhlin, které by mohlo vést k havárii s únikem radioaktivních látek.

Vzhledem k vyjádřením ředitele FANC Willyho De Roovera, podle něhož má Electrabel trvalé problémy s prokazováním bezpečnosti provozu jaderných elektráren, nelze vyloučit, že reaktor prozatím odstavený do konce září již nebude spuštěn. Belgický jaderný dozor by měl v říjnu rozhodnout, zda považuje další provoz třicet let starého reaktoru za bezpečný.

Vznik trhlin není podle odborníků způsoben stárnutím materiálu, ale výrobním postupem. Kontroly by se proto měly zaměřit i na ostatní reaktory s tlakovou nádobou od stejného výrobce – dnes již neexistující firmy Rotterdam Dry Dock.  Ta dodala tlakové nádoby pro další belgický reaktor Tihange 2, ale i pro dalších devět reaktorů v Evropě a deset ve Spojených státech. Provozovatelé těchto reaktorů spoléhají na to, že tlakové nádoby byly sice vyrobeny stejnou firmou, ale s využitím jiné oceli.

Například americká firma Dominion, která provozuje sedm reaktorů s tlakovými nádobami vyrobenými v Rotterdam Dry Rock, deklaruje, že četné předepsané kontroly žádné trhliny neodhalily. Americký jaderný dozor NRC se rozhodl vyslat do Belgie svého experta na materiály tlakových nádob. Podle jeho zjištění bude rozhodnuto, zda označené reaktory projdou dodatečnými kontrolami.  

Více informací:
http://www.reuters.com/article/2012/08/16/belgium-nuclear-idUSL6E8JGCIO20120816
http://platts.com/RSSFeedDetailedNews/RSSFeed/ElectricPower/6550521

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Alexandre Jacquemin, Wikimedia Commons