Trhliny v reaktorech se možná netýkají jen Belgie

Nové informace belgických expertů o problému trhlin v tlakových nádobách reaktorů Doel 3 a Tihange 2 ukazují, že problém je vážnější než byl původně prezentován. Dva jmenované reaktory byly odstaveny v létě 2012 poté, co bylo v jejich tlakových nádobách detekováno velké množství trhlin. Belgický jaderný dozor souhlasil v červnu 2013 s obnovením provozu za podmínky, že budou provedeny další testy. Průběžné výsledky ukázaly na riziko vážného zhoršení mechanických vlastností materiálu tlakové nádoby, což vedlo k opětovnému odstavení reaktorů v březnu 2014.

Dodatečné kontroly během roku 2014 vedly ke zvýšení počtu trhlin detekovaných v obou reaktorových nádobách. Aktuálně provozovatel reaktorů, kterým je firma Electrabel, počítá, že bylo indikováno 13 047 trhlin v tlakové nádobě reaktoru Doel 3 a 3149 trhlin v případě Tihange 2. Výsledky dalších testů mechanických vlastností ocelových vzorků vystavených obdobným podmínkám jako v případě reaktorových nádob mají být známy na jaře 2015. O vážnosti problému svědčí skutečnost, že Electrabel začal zvažovat možnost definitivního odstavení jednoho z reaktorů za účelem destruktivních zkoušek materiálu tlakové nádoby.

Ve srovnání s dosavadním hodnocením možnosti vzniku trhlin dochází k významnému posunu. Původní hypotéza předpokládala vznik trhlin v důsledku chybného výrobního postupu při výrobě tlakové nádoby. Potvrzení či vyvrácení této hypotézy komplikuje fakt, že výrobce tlakových nádob před lety zkrachoval a výrobní dokumentace nebyla zachována. Aktuálně se část belgických expertů kloní k hypotéze, že tlakové nádoby byly vyrobeny bez vad a trhliny vznikly v důsledku vodíkové koroze během provozu reaktoru. Podle ředitele belgického jaderného dozoru (Federal Agency for Nuclear Control – FANC) by se problém mohl týkat celého jaderného průmyslu a vyžádat si speciální kontroly všech provozovaných reaktorů.

Z pohledu všech reaktorů, u kterých je plánováno prodloužení projektované životnosti (včetně Dukovan), stojí za připomínku, že dotčené reaktory byly v provozu 33, respektive 32 let.

Více informací:
http://www.fanc.be/nl/news/doel-3/tihange-2-new-update/745.aspx
http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/nuclear-reaction/cracks-in-belgian-nuclear-reactors/blog/52139/

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Archieffoto PhotoNews