ČEZ významně posílí kontrolu jaderných elektráren

Společnost ČEZ významně zpřísní kontrolu obou českých jaderných elektráren.  Jak přiznává, podnětem k tomu jsou nedávné rozsáhl výpadky v Dukovanech, které energetickému gigantu způsobily více než miliardovou ztrátu. Okolnosti komentuje Jakub Šiška.

Pro české jaderné elektrárny nebyl uplynulý rok příznivý. Neplánovaným výpadkům čelily oba bloky Temelína, Dukovany běžely přes tři měsíce pouze z jedné čtvrtiny. Problémy tam začaly v září, kdy byly neplánovaně odstaveny dva ze čtyř bloků kvůli kontrole svarů. Další blok byl tehdy v plánované odstávce. Vyšlo totiž najevo, že firma Tediko, která pro ČEZ jako provozovatele elektrárny měla svary kontrolovat, odvedla - mírně řečeno - nekvalitní práci. Jak tehdy napsal týdeník Respekt, „rentgenové snímky trubek byly rozmazané, někdy byl místo potřebných tří různých snímků jednoho svaru jen jeden okopírovaný a některé svary hrozící netěsností byly označeny jako bezchybné.“ Opravy se protáhly na několik měsíců. Jeden z odstavených bloků má jít do provozu v těchto dnech, termín spuštění druhého stále není znám.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová nešetřila ostrými slovy. Pohrozila trestním oznámením, protože kontroly prý byly možná falšovány úmyslně, aby se maximálně zkrátila doba odstávky. Za nešťastný označila systém, kdy ČEZ svěřuje důležité a specializované práce neznámým firmám, místo aby je prováděl sám. Při jiné příležitosti zase prohlásila, že Dukovany nejsou připraveny na další provoz. Prvnímu dukovanskému bloku totiž na konci loňského roku vypršelo povolení k provozu a ČEZ žádal Státní úřad pro jadernou bezpečnost o prodloužení tohoto povolení o 10 let. Zatím ho ale dostal jen na tři měsíce. ČEZ mluví v souvislosti se zfalšovanými kontrolami o pochybení jednotlivců a podal na firmu Tediko trestní oznámení.

Soudě podle toho, že šéfka jaderného dozoru vždy dávala Dukovany za příklad vysoce bezpečné jaderné elektrárny, jde o problém vážný. Jaderný průmysl ve světě má ostatně podobných skandálů na svědomí víc. Například zaměstnanci americké společnosti FirstEnergy záměrně falšovali údaje o rozsáhlé trhlině v plášti nukleárního reaktoru v elektrárně v Ohiu. Ještě rozsáhlejší skandál postihl japonskou společnost Tokyo Electric Power, když na základě upozornění bývalého zaměstnance bylo prokázáno zfalšování minimálně 29 záznamů o inspekcích prováděných od roku 1990. V těchto případech se podařilo šlendrián naštěstí včas odhalit, v Černobylu a Fukušimě bohužel nikoliv. Následky těchto havárií budou pociťovat ještě další generace. Otřepané tvrzení, že selhání lidského faktoru nelze nikdy zcela vyloučit, zní v těchto případech dost cynicky. Přesto česká vláda soudí, že máme jaderných reaktorů pořád málo.

*****

(c) Jakub Šiška, Sonne und Freiheit // foto:  archiv Hnutí DUHA