Rosatom nabízí k prodeji 49 % projektu turecké jaderné elektrárny Akkuyu

Ruská státem vlastněná společnost Rosatom se rozhodla nabídnout k prodeji 49% podíl v projektu jaderné elektrárny Akkuyu v Turecku. Podle turecké státní tiskové agentury Anadolu Agency je hlavním důvodem snaha získat další zdroje financování. Původní plán výhradně ruské investice narazil na ekonomické problémy plynoucí ze snížených příjmů ruského státního rozpočtu v důsledku propadu cen ropy.

Projekt jaderné elektrárny Akkuyu počítá se čtyřmi reaktory a celkovou cenou v rozmezí 20 až 25 miliard dolarů. Ruská i turecká strana potvrdily zájem na pokračování v projektu i po zásadním konfliktu mezi zeměmi způsobenému sestřelením ruského vojenského letadla, které narušilo turecký vzdušný prostor, v listopadu 2015. Turecká vláda zopakovala, že počítá se zahájením stavebních prací do konce roku 2016.

Projekt jaderné elektrárny Akkuyu je prvním případem uplatnění modelu Build-Own-Operate (BOO). Podle původních předpokladů měl Rosatom elktrárnu na vlastní náklady postavit s tím, že by zůstala v jeho vlastnictví a ruská společnost by rovněž odpovídala za její provoz. Turecká strana pak garantuje výkupní cenu pro polovinu produkce elektrárny na úrovni 123,5 dolarů za megawatthodinu, což je více než aktuální turecká tržní cena. V případě prodeje podílu nebude výhradním nositelem projektu Rosatom, ale jeho společný podnik s investory, kteří podíl koupí.

Více informací:
http://www.hurriyetdailynews.com/russian-company-puts-49-percent-of-turkeys-first-nuclear-plant-on-sale-report.aspx?pageID=238&nID=98394&NewsCatID=348

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: archiv Cally