Přístup k národním programům pro nakládání s radioaktivním odpadem

Na žádost organizace Nuclear Transparency Watch (NTW) poskytla Evropská komise přístup ke všem národním programům a zprávám o realizaci nakládání s vyhořelým palivem a radioaktivním odpadem. Jde o důležitý krok vpřed z hlediska transparentnosti.

Národní programy a zprávy

Podle článku 11 Směrnice Rady 2011/70/Euratom musí členské státy vypracovat Národní program pro odpovědné a bezpečné nakládání s vyhořelým palivem a radioaktivním odpadem. První programy měly být v souladu s článkem 14 Směrnice zaslány Evropské komisi do 23. srpna 2015. Směrnice také požaduje od členských států, aby jednou za tři roky předložily zprávu  o  pokroku  v  provádění  této  směrnice, včetně zpráv k uskutečňování vnitrostátního programu.

Dostupnost informací

Členské státy jsou povinny zajistit, aby potřebné informace týkající se nakládání s vyhořelým palivem a radioaktivním odpadem byly dostupné zaměstnancům jaderného průmyslu a široké veřejnosti a aby veřejnost dostala potřebnou příležitost účinně se podílet na procesu rozhodování o nakládání s vyhořelým palivem a radioaktivním odpadem v souladu s národní legislativou a mezinárodními závazky. Výsledky vzájemných přezkumů, tzv. „peer reviews“, se oznamují Komisi a ostatním členským státům. Členské státy mají povinnost pravidelně přezkoumávat a aktualizovat své národní programy, s ohledem na technický a vědecký pokrok jakožto i na doporučení, získané zkušenosti a příklady dobré praxe zaznamenané během vzájemných přezkumů.

Přístup k informacím a transparentnost

Na požádání organizace NTW o přístup ke všem národním programům a zprávám je Evropská komise zveřejnila. Jedná se o významný krok vpřed s ohledem na transparentnost v průběhu debaty o nakládání s radioaktivním odpadem. NTW má ve zvyku - jako transparentní organizace - zveřejnit důležitou dokumentaci a korespondenci na svých webových stránkách. Dostupnost všech dokumentů na jednom místě tak umožňuje občanům snadný přístup k jejich národním zprávám a také možnost porovnat obsah své zprávy s ostatními zprávami v dalších členských zemích. Některé z těchto zpráv a programů jsou stále předmětem dalších jednání mezi Evropskou komisí a členskými státy. NTW zveřejní aktualizované verze, jakmile je od Komise obdrží.

Podle Johana Swahna, koordinátora Pracovní skupiny NTW pro nakládání s radioaktivním odpadem: „Je důležité, aby občané mohli vidět, kde se členské státy Evropské unie v současné době nacházejí se svými programy pro nakládání s radioaktivním odpadem. Radioaktivní odpad je trvalým problémem, pro který žádný z členských států nemůže prokázat kompletní a bezpečné řešení.“

Na webu NTW najdete k dni 6. července 2016 národní programy a zprávy 28 členských zemí (Rakouska, Belgie, Bulharska, Chorvatska, Kypru, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Německa, Řecka, Maďarska, Irska, Itálie, Lotyšska, Litvy, Lucemburska, Malty, Nizozemí, Polska, Portugalska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Španělska, Švédska, ale i Velké Británie, která si v referendu 23. června 2016 odhlasovala Brexit, tj. odchod z z Evropské unie).

Originál článku: http://www.nuclear-transparency-watch.eu/activities/radioactive-waste-management/access-to-national-programmes-on-radioactive-waste-management.html

*****
(c) Olga Kališová, Temelín.cz // Foto: archiv Calla