Znepokojení v souvislosti s bezpečností výstavby jaderné elektrárny Ostrovets

Litevské Ministerstvo zahraničních věcí je znepokojeno zprávou z běloruského tisku informující o dalším možném incidentu v běloruské jaderné elektrárně (JE) Ostrovets dne 10. července 2016. Litva se situací v běloruské JE Ostrovets důkladně zabývá a v současné době prošetřuje, zda jsou informace správné. Podle běloruských zdrojů došlo před dvěma týdny v důsledku chybné manipulace s 330 tunovou tlakovou nádobou reaktoru k jejímu pádu z výšky 2-4 metrů. Informace o tom, zda došlo k poškození této důležité stavební součástky, jejíž neporušenost má zásadní význam pro jadernou bezpečnost, nejsou dostupné.

Opakovaný výskyt informací o podezřelých incidentech na staveništi dokazuje, že znepokojení ze strany Litvy ohledně bezpečnosti JE Ostrovets je oprávněné a že proces výstavby JE postrádá otevřenost a průhlednost. Pokud se prokáže korektnost informací, jedná se o třetí případ v průběhu výstavby JE Ostrovets. Zatížené nosné konstrukce byly poškozeny dne 8. dubna 2016 při překlenování rozpětí mezi dvěma reaktory. Média rovněž informovala o údajném incidentu začátkem června, nicméně tato informace nebyla litevskému ministerstvu potvrzena běloruskými orgány.

Litevské Ministerstvo zahraničních věcí průběžně vyjadřuje znepokojení nad bezpečností během výstavby JE Ostrovets a upozorňuje na toto téma Evropskou unii, Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (IAEA), Organizaci spojených národů a další organizace. Na zasedání litevských a běloruských expertů ve Vilniusu 21. - 22. června 2016 Litva navrhla, že stavba JE Ostrovets by měla být přerušena před provedením detailních testů („stres testů“) posuzujících riziko a bezpečnost a před vydáním závěrečné zprávy IAEA k úrovni opatření zajišťujících odolnost proti výjimečným vnitřním i vnějším událostem (Site and External Events Design, SEED).

Originál tiskové zprávy litevského Ministerstva zahraničních věcí z 26. července 2016: http://www.urm.lt/default/en/news/ministry-of-foreign-affairs-expresses-concern-over-the-safety-of-the-construction-of-the-astravets-npp


*****
(c) Olga Kališová, Temelín.cz // Foto: Directorate for NPP Construction, Belarus