V jaderném závodě v Hanfordu se propadl strop tunelu s radioaktivním odpadem

Stovky dělníků v závodě pro zpracování jaderných materiálů v Hanfordu v americkém státě Washington dostaly 9. května instrukci ukrýt se uvnitř budov. Důvodem bylo propadnutí stropu tunelu, který v poslední době sloužil jako sklad kontaminovaných vagónů. Po zborcení stropu a sesuvu zeminy se v tunelu utvořila díra o průměru kolem šesti metrů. Skladovaný materiál tak není od okolí oddělen žádnou bariérou. Podle vyjádření ministerstva energetiky nedošlo k úniku radiace  ani k ozáření dělníků.

Závod v Hanfordu provozuje federální ministerstvo energetiky s cílem zabezpečit radioaktivní odpady vzniklé během vojenského jaderného programu Spojených států. Výroba plutonia pro jaderné zbraně zde byla ukončena v roce 1980. Tunel původně sloužil k přepravě vyhořelého paliva do zařízení pro separaci plutonia. Poté, co zařízení ukončilo provoz, byly v tunelu odstaveny kontaminované vagóny s nebezpečným materiálem. Studie expertů na technickou ochranu životního prostředí z Vanderbilt University upozornila v roce 2015, že v tunelu se nacházejí „části vybavení, které obsahují nebezpečný odpad nebo jsou jím kontaminovány.“

Zborcení tunelu bylo monitorováno během pravidelné kontroly objektu. Strop tunelu byl zakryt více než dvěma metry zeminy, která se po jeho propadnutí sesypala dovnitř. Obsluha závodu zjišťuje podrobnosti o poruše tunelu pomocí robotické videosondy.

Možnost vyztužení stropu byla zkoumána v roce 1997, ale byla označena za neproveditelnou kvůli vysoké úrovni radiace uvnitř tunelu. Ministerstvo energetiky zveřejnilo informaci, že jeho specialisté prověřují možnosti, jak oddělit radioaktivní materiály umístěné uvnitř tunelu od okolního prostředí, aby zároveň nedošlo k dalším propadům stropu.

Více informací:
https://www.washingtonpost.com/news/post-nation/wp/2017/05/09/tunnel-collapses-at-hanford-nuclear-waste-site-in-washington-state-reports-say/?utm_term=.fd3380597a85

*****

(C) Karel Polanecký, Temelin.cz // Foto: Hanford.gov