2019: Počet provozovaných bloků zůstal stejný, počet rozestavěných dále klesá

Autorský tým ročenky World Nuclear Industry Status Report zveřejnil na svých stránkách základní údaje o vývoji jaderné energetiky ve světě v roce 2019. Přehled přinášíme ve zkráceném překladu.

Rok 2019 přinesl ve světě jaderného průmyslu tyto zásadní události: bylo spuštěno šest nových reaktorů (o sedm méně oproti předpokladům ze začátku roku) a obnoven provoz dvou dlouhodobě odstavených, sedm bloků bylo definitivně odstaveno (z toho dva již byly delší dobu mimo provoz). Byla zahájena výstavba čtyř nových reaktorů, v jednom případě došlo k obnovení pozastavené výstavby. V provozu je aktuálně 415 reaktorů (stejně jako před rokem), ve výstavbě dalších 48 (nejméně od roku 2008).

Nové reaktory byly spuštěny ve třech zemích – tři v Rusku, dva v Číně a jeden v Jižní Koreji.  Dva definitivně odstavené reaktory připadly na Spojené státy, po jednom na Německo, Švédsko a Švýcarsko. Navíc bylo rozhodnuto o tom, že jeden blok v Japonsku a jeden na Tchajwanu, které byly již několik let mimo provoz, budou definitivně uzavřeny.

Na začátku nové dekády je aktuálně v provozu 415 reaktorů, což je o tři méně než v roce 1989 a o 23 méně oproti historickému maximu v roce 2002. Celkový počet definitivně odstavených reaktorů vzrostl na 186. V roce 2019 byla zahájena výstavba čtyř nových reaktorů – tří v Číně a jednoho v Rusku.

Stojí za poznámku, že v Číně byla v posledních deseti letech zahájena výstavba 37 z celkových 63 bloků. Čínský jaderný rozvoj ovšem neplní ambice pětiletého plánu na období 2016 až 2020. Čína aktuálně provozuje 45,5 GW jaderných elektráren oproti plánovaným 58 GW, rozestavěných je 12,5 GW oproti plánovaným 30 GW. Oficiální informace o ambicích a časovém plánu čínského jaderného rozvoje nebyly v poslední době zveřejněny.

Kompletní článek najdete na titulní stránce webu https://www.worldnuclearreport.org

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz