Temelín

Atomová fakta

Diskuze o atomové energetice často sklouzává do líbivých klišé: levná jaderná elektřina, životnímu prostředí neškodný provoz nebo dávno vyřešený problém s vysoceradioaktivním vyhořelým palivem. Naším cílem je do debaty vložit střízlivá fakta o různých zákoutích nukleárních elektráren: od samotného potenciálu uspokojit energetické potřeby společnosti k uranovým dolům nebo rizikům hlubinného úložiště. Vyberte si z nabízeného seznamu témat: Stav jaderné energetiky ve světě Dnešní atomové technologie Ekonomické slabiny atomu Státní pomoc a dotace Jádro s ručením omezeným Technologická rizika Těžba uranu a následky Radioaktivní odpad Atom klima neřeší Lze atom nahradit? Teoretické technologie   Stáhněte si brožuru Jaderná energetika: jen problémy a žádné řešení. Můžeme Vám ji také poslat poštou, napište si na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Další temelínské reaktory

Ministerstvo průmyslu a další čeští politici se domnívají, že spásou naší energetiky budou další dva reaktory v Temelíně.  Tyto plány se objevují v každém z návrhů energetické koncepce. V poslední době již dokonce přestává být zamlčován fakt, že nejde o pokrytí nedostatku elektřiny v Česku, ale že elektřina z nich by měla udržet a posílit exportní postavení ČEZu.  Avšak na úkor spotřebitele - je chystána garantovaná cena elektřiny z těchto reaktorů, bez které ČEZ do investice nehodlá jít. Vedle toho usiluje jaderný průmysl o další reaktor v Dukovanech a objevují se návrhy na novou jadernou elektrárnu v Blahutovicích a na dalších místech.

Temelín

  Roční statistiky produkce a spotřeby elektřiny v České republice za posledních deset let ukazují jasně přebytkovou bilanci. Jsme jedním z největších vývozců elektrické energie v Evropě i na světě. V plné nahotě se tak ukázala vylhanost argumentů používaných politiky, že bez dokončení jaderné elektrárny Temelín budeme závislí na dovozu elektřiny. Například v  roce 2012 činilo množství vyvezené elektřiny více než 17 TWh. Saldo zahraničních výměn je tak o několik terawatthodin vyšší, než ročně vyrobí temelínské reaktory. Přesto se vynořily tytéž argumenty o nedostatku elektřiny ještě během tohoto desetiletí s cílem podpořit snahu jaderného průmyslu postavit další nové reaktory v Temelíně.   Podrobnější informace: Zkušenosti s dnešním Temelínem Další temelínské reaktory    

Zkušenosti s dnešním Temelínem

Práce na stavbě jaderné elektrárny Temelín započaly v roce 1983, původně měl mít čtyři sovětské reaktory VVER-1000/320, každý o výkonu 1000 MW. Na začátku roku 1990 však bylo stavební povolení pro 3. a 4. blok zrušeno. Po mnohaměsíčních odkladech rozhodla Klausova vláda v březnu 1993 o dokončení jen dvou bloků. Měly být hotovy v roce 1995 za cenu 68,8 miliard korun.

O nás

Calla – Sdružení pro záchranu prostředí Posláním Cally je nabízet pomocnou ruku lidem k ochraně prostředí pro život, přispívat k zachování cenných ekosystémů v jižních Čechách a podporovat žádoucí proměnu české energetiky na čistou, bezpečnou a obnovitelnou. Prosazuje trvale udržitelnou energetiku na bázi obnovitelných zdrojů v zákonech, koncepcích i osvětovými aktivitami. Zajišťuje ekologické poradenství, environmentální vzdělávání a osvětu. Vydává informační materiály a zpravodaj Ďáblík. Podporuje veřejnou debatu o problematických projektech s velkým dopadem na životní prostředí. Kontakt: Fráni Šrámka 35, 370 01 České Budějovice, tel.: 384 971 930   Hnutí DUHA Hnutí DUHA s úspěchem prosazuje ekologická řešení, která zajistí zdravé a čisté prostředí pro život každého z nás. Navrhuje konkrétní opatření, jež sníží znečištění vzduchu a vody, pomohou omezit množství odpadu, chránit krajinu nebo zbavit potraviny toxických látek. Tato práce zahrnuje jednání s úřady a politiky, návrhy zákonů, kontrolu průmyslových firem, pomoc lidem, rady domácnostem a vzdě­lávání, výzkum, informování novinářů i spolupráci s obcemi.  Hnutí DUHA působí celostátně, v jednotlivých městech a kra­jích, i na mezinárodní úrovni. Je českým zástupcem Friends of the Earth International, největšího světového sdružení ekologických organizací. Kontakt: Údolní 33, 602 00 Brno, tel.: 545 214 431   Odborný garant webu: Edvard Sequens, energetický konzultant, Calla - Sdružení pro záchranu prostředí Od r. 1997 pracuje v občanském sdružení (nově spolku)  Calla – Sdružení pro záchranu prostředí České Budějovice jako konzultant a vedoucí projektů v oblasti energetiky, v letech 2000 až 2008 byl jeho předsedou. Byl v Nezávislé energetické komisi (Pačesově) a rovněž pracoval jako externí poradce ministra životního prostředí. Specializuje se na problematiku obnovitelných zdrojů energie. Za svou práci pro podporu využití sluneční energie obdržel Českou sluneční cenu 2002 od české sekce sdružení Eurosolar. Podílel se na zpracování alternativní představy nevládních organizací o podobě české energetiky Chytrá energie, www.chytraenergie.info.     Karel Polanecký, redaktor webu Od poloviny devadesátých let spolupracoval na řadě projektů v oblasti energetiky a klimatu pro různé nevládní organizace i komerční firmy. Dlouhodobě spolupracuje s programem Energie Hnutí DUHA (koordinace projektů úspor energie, zapojení do kampaní). V letech 2007 a 2008 pracoval jako vedoucí energetických a klimatických kampaní Greenpeace Slovensko. Jako autor nebo editor se podílel na vzniku řady publikací s tématem energetiky a klimatu.     ***** Také chcete čistou energetiku bez atomových reaktorů? Pak nás můžete podpořit jednorázovým finančním darem i trvalým příkazem. Číslo našeho konta: 3202800544 / 0600 u MONETA Money Bank, České Budějovice, variabilní symbol: 444. Děkujeme! ***** Call Send SMS Add to Skype You'll need Skype CreditFree via Skype

Partneři / odkazy

Greenpeace.cz -  stránky věnované jaderné energetice WISE.CZ - Energetický informační servis Jihočeské matky Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí Atlas zařízení využívajících obnovitelné zdroje energe Česká klimatická koalice PETICE proti zamýšlenému rozšíření jaderné elektrárny Temelín o další reaktory Ekowatt - stránky konzultační společnosti, část věnovaná OZE SEVEn - zpravodaj konzultační společnosti zaměřující se na úspory energie Naše Podještědí - občanské sdružení rozporující možnou těžbu uranu na Liberecku Bezjaderná vysočina - občanské sdružení vystupující vůči plánům na hlubinné úložiště na Jihlavsku Jaderný odpad - děkujeme, nechceme! - občanské sdružení z lokality Pačejov Zachovalý kraj - občanské sdružení působící v oblasti Nadějkova a Jistebnice, kde hrozí hlubinné úložiště Za Radouň krásnější o.s. - sdružení vystupující proti úložišti na Jindřichohradecku Občanské sdružení Olšina, o.s. - sdružení působící na okraji Vojenského výcvikového prostoru Boletice, kde hrozí vznik hlubinného úložiště Severočeský OCELOT - občanské sdružení z okolí Lubence a Blatna, které je lokalitou pro úložiště SOS Lubenec - občanské sdružení z Lubence, které vzniklo na aktivitách vůči  průzkumům v této úložišťové lokalitě Nechceme úložiště Kraví hora - občanské sdružení vzniklé v roce 2012 v regionu Bystřicko ChernobylZone.cz - Černobylská havárie, Černobyl a jeho zóna, informace, exkurze, foto, video Zahraniční weby: Greenpeace International - část věnovaná mezinárodnímu přehledu atomové energetiky NC WARN - americká ekologická organizace, která se věnuje zejména technologii AP 1000 NRDC - jedna z největších ekologických organizací v USA, část webu organizace zaměřená na energetiku World Nuclear Status Report 2010-2011 - přehledná publikace o stavu jaderné energetiky ve světě   Můžete si objednat: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies