EDF zvýšila odhad ceny reaktoru ve Flamanville

Francouzská státem ovládaná energetická společnost EDF oznámila 9. října zvýšení odhadu ceny rozestavěného jaderného reaktoru EPR v lokalitě Flamanville o 1,5 miliardy eur. Aktuálně odhadovaná celková cena tak činí 12,4 miliardy eur / cca 320 miliard korun (takzvané overnight costs, bez započítání finančních nákladů). Zveřejnění nárůstu nákladů bylo očekáváno poté, co francouzský jaderný dozor ASN nařídil předělání vadných svarů potrubí sekundárního okruhu reaktoru před jeho spuštěním a zároveň nepovolil výjimku pro obtížně přístupné svary v místech průchodu potrubí kontejnmentem.

Nevyhovující kvalitu svarů zjistili inspektoři jaderného dozoru na jaře 2018. V červenci EDF oznámila, že bude potřeba předělat 53 svarů, což znamenalo odklad zavážení paliva na konec roku 2019 a spuštění na první polovinu roku 2020. Zároveň bylo oznámeno další navýšení ceny projektu na 10,9 miliard eur (bez započtení finančních nákladů). Rozpočet při zahájení výstavby počítal s náklady 3,3 miliardy eur.

Problém se svary na obtížně přístupných místech byl zveřejněn v lednu 2019. Konkrétně jde o osm svarů na potrubí sekundárního okruhu při průchodu stavební konstrukcí kontejnmentu. Nutnost jejich opravy znamená odklad spuštění reaktoru na konec roku 2022. Podle původních plánů měl být reaktor spuštěn v roce 2013, výstavba byla zahájena v prosinci 2007.


Více informací:

https://www.reuters.com/article/edf-flamanville/frances-edf-raises-flamanville-cost-estimate-by-15-bln-euros-idUSASP0017VW

*****

(c) Karel Polanecký, Temelín.cz // foto: Wikimedia Commons