Starostové zásadně nesouhlasí s novým dolem, vláda nerozhodla

Vláda v pondělí 15. prosince projednávání návrhu na přípravu nového uranového dolu přerušila do 22. 12. O plánu ministra Mládka na zahájení schvalovacího procesu, který umožní stavbu nového uranového dolu na ložiscích Brzkov a Horní Věžnice mezi Polnou a Přibyslaví na Českomoravské vrchovině se tak bude rozhodovat 22. prosince. Starostové nejbližších sídel - Přibyslavi, Polné, Brzkova a Věžnice vydali své prohlášení, kde s těžbou zásadně nesouhlasí.

Nadělí vláda uranový důl?

Ministři na svém pondělním jednání rozhodnou o plánu ministra Mládka na zahájení schvalovacího procesu, který umožní stavbu nového uranového dolu na ložiscích Brzkov a Horní Věžnice mezi Polnou a Přibyslaví na Českomoravské vrchovině. V případě odsouhlasení kontroverzního návrhu provede státní podnik DIAMO v oblasti další geologické průzkumy, rozšíří ochranu ložisek na úkor obci a pokusí se získat územní rozhodnutí na stavbu.

Ministerstvo průmyslu: nový uranový důl u Brzkova již za 5 let

Ministerstvo průmyslu navrhne vládě, aby státní podnik DIAMO mohl začít připravovat těžbu na ložisku Brzkov a Horní Věžnice. Nový uranový důl by se tak mezi Polnou a Přibyslaví na Českomoravské vrchovině měl začít hloubit již v roce 2019. Vyplývá to z dokumentu pro vládu, který se spolkům podařilo získat ze zdrojů z ministerstva.

Bystřická beseda přispěla k úspěchu místního referenda

Beseda v Bystřici nad Pernštejnem před referendem k závodu na výrobu jaderného paliva se konala v místním kulturním domě 1.října 2014 za účasti asi 250 návštěvníků. Zástupci hlavního organizátora besedy spolku Bystřičáci byli Vít Novotný a Marie Dvořáková. Moderoval Edvard Sequens z Cally. Přednášeli Peter Diehl (WISE Uranium) a Dalibor Stráský (pověřenec země Horní Rakousy pro otázky jaderných zařízení). Třetí přednášející Miroslav Šuta (Centrum pro životní prostředí a zdraví) bohužel nedorazil (jeho prezentaci přítomní shlédli bez komentáře a najdete ji  http://www.bystricebezradiace.cz). Akce vznikla ve spolupráci s Callou a spolkem „Nechceme úložiště”, jehož členové přišli podpořit místní. Mezi příchozími byli taktéž členové brzkovského spolku „Naše budoucnost bez uranu”. Z besedy byl pořízen videozáznam, jenž je k vidění rovněž na webu spolku.

Tváře uranu v Polné

Od 24. září do 31. října 2014 bude v průchodu Knihkupectví Kuba a Pařízek na Husově náměstí v Polné ke shlédnutí výstava „Tváře uranu“ a to v souvislosti s plány na otevření nového uranového dolu u nedalekého Brzkova. Fotografie zachycují nejvýznamnější místa spojená s těžbou uranu v České republice (Stráž pod Ralskem, Dolní Rožínka, Jáchymov, Příbramsko), sanacemi či rekultivacemi odkališť.  Portréty  lidí, jejichž životy ovlivnila těžba uranu, doplňují celkový obraz a dávají tak výstavě lidský rozměr.  V souboru   fotografií   jsou   vzpomenuti   i   političtí   vězni   odsouzení   k otroctví nucených prací při těžbě uranu.

Ministerští úředníci chtějí nový uranový důl do územního plánu Vysočiny

Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo aktualizaci Politiky územního rozvoje České republiky.  Objevuje se v ní zcela nový záměr – plocha pro těžbu uranu jižně od Přibyslavi. Pokud by v této podobě byla Politika územního rozvoje přijata, Kraj Vysočina by musel ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ve svém územním plánu (Zásadách územního rozvoje) počítat s otevřením nového uranového dolu u Brzkova. Záměr by poté do svých územních plánů musely promítnout i dotčené obce.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies