Vyšel JADERNÝ ODPAD 1/2019

I díky tlaku obcí ohrožených stavbou úložiště došlo na počátku letošního roku k několika významným krokům. Na rok 2020 byl odložen výběr lokalit pro další etapu průzkumů a padl příslib, že výběru budou moci být přítomni zástupci obcí. Byl vyměněn ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů a tato instituce otevřela trezory, ve kterých skrývala studie s výsledky provedených geologických a dalších prací. Na řadu zásadních kroků však obce ještě čekají. Shrnujeme je v obsahu zpravodaje JADERNÝ ODPAD 1/2019, který vyšel na konci června.

Jednou z nich je dlouho odkládaný zákon o zapojení obcí do výběru úložiště.  V článku Pavla Douchy si čtenář může porovnat, kde jsou dnešní legislativní problémy a jak by je měl nový zákon řešit, aby obce měly šanci vůči státu hájit zájmy svých občanů.

V cyklu Ptali jsme se, jsme tentokrát zpovídali Marii Slámovou, která v rámci své úspěšně obhájené diplomové práce analyzovala situaci na nově přidaných lokalitách pro úložiště u Dukovan a Temelína. Název Bojující vs. vyčkávající je dobrou zkratkou výsledků jejího zjišťování.

 

Zpravodaj si stáhnete:

http://temelin.cz/images/PDF/jo_1_19_rgb.pdf

 

*****

(C) Edvard Sequens, Calla // Obrázek: Calla