Hledání německého úložiště potrvá déle, než se plánovalo

Do roku 2031 nebude v Německu určena lokalita pro konečné úložiště vysoce radioaktivního jaderného odpadu. Vyplývá to z dokumentu Spolkové společnosti pro trvalé ukládání odpadů (BGE), která je pověřená hledáním vhodné lokality.

Švédská vláda nerespektuje stanovisko soudu pro životní prostředí

Dne 27. ledna 2022 přijala švédská vláda rozhodnutí schválit plánované úložiště vyhořelého jaderného paliva ve Forsmarku, aniž by jaderná energetika byla schopna prokázat, že měděné kanystry, které mají zaručit bezpečnost po dobu nejméně 100 000 let, budou fungovat tak, jak mají. Švédská nevládní organizace Úřad pro kontrolu odpadů (MKG), stejně jako členské organizace Švédská společnost pro ochranu přírody (SSNC), Švédští přátelé Země a místní organizace Oss in Östhammar Community rozhodnutí litují a považují ho za nezodpovědné. Nejistoty, na které se v souvislosti s nejdůležitější bariérou zvolené metody - měděným kanystrem - upozorňuje již desítky let, nebyly náležitě a seriózně zohledněny. To bude mít v budoucnu pravděpodobně za následek neúspěch jak z ekonomického, tak i praktického hlediska pro průmysl, když nejistoty již nebude možné popírat.

Německé příhraniční oblasti mají obavy kvůli českým jaderným plánům

Česká republika počítá s výstavbou dalších jaderných elektráren.  Postavit chce také hlubinné úložiště vysoce jaderného odpadu – možná také nedaleko německého Bavorska. V příhraničních městech, jako je bavorský Eisenstein nebo v okrese Cham, to vyvolává smíšené pocity.

Znamená nový ředitel Správy úložišť potřebnou změnu?

Ředitelem Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) byl jmenován Lukáš Vondrovic poté, co jeho předchůdce Jan Prachař skončil po policejním obvinění z manipulace s veřejnými zakázkami ve vazbě. Platforma proti hlubinnému úložišti se na dnešním jednání své Rady rozhodla požádat nového ředitele o schůzku. Na ní bychom rádi vyjasnili vzájemné postoje k plánovaným geologickým pracím, ale také k uvažovanému urychlení harmonogramu přípravy úložiště v době energetické krize a k budoucí roli samospráv i občanů dotčených obcí při rozhodování.

Ředitel Správy úložišť ve vazbě – důvěra obcí v postupy úřadu ještě klesla

Ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jan Prachař spolu s dalšími skončil po policejním obvinění z manipulace s veřejnými zakázkami ve vazbě. Kromě jiného mělo jít o vloni připravovanou zakázku „Hydrologický, hydrogeologický a hydrochemický monitoring lokalit Březový potok, Hrádek, Horka a Janoch“ o předpokládané hodnotě 107 380 800 korun bez DPH, kterou měla zájem získat rovněž obviněná firma SG Geotechnika [1]. Již tak nízká důvěra starostů i obyvatel obcí z lokalit ohrožených konečným hlubinným úložištěm vysoce radioaktivních odpadů v odborně nestranný postup úřadu tak dostala další ránu. Platforma proti hlubinnému úložišti požaduje, aby politici splnili své sliby a legislativně posílili práva obcí při hledání a povolování úložiště [2].

9. dubna 2022: lokality propojí společný Den proti úložišti

Po přestávce vynucené pandemií koronaviru chystají se obce z lokalit vybraných pro hledání hlubinného úložiště vysoceradioaktivních odpadů v sobotu 9. dubna 2022 připomenout své oprávněné zájmy na společném Dnu proti úložišti. Jedná se již o 6. ročník, během nějž obce i spolky ve spolupráci s Platformou proti hlubinnému úložišti pořádají shromáždění, happening, běžecké štafety, cyklojízdu, vycházku, koncert či vystoupení starostů, které mají poukázat na fakt, že výběr místa pro úložiště až doposud probíhal bez ohledu na ně a že nejsou plněny předvolební sliby stran vládní koalice a programové prohlášení vlády [1].

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies