Připomínkujte nové uranové doly v surovinové politice

Lidé se mohou veřejně vyjadřovat (proces SEA) k návrhu nové surovinové politiky České republiky, kterou připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.  V ní hodlá podstatným způsobem proměnit polistopadový kurz v postupném utlumování problematické těžby uranu a otevřít tak dveře k nové těžbě dalších ložisek, v první řadě toho u Brzkova.  Protože jsou důležitá vyjádření lidí, spolků, obcí či institucí, které s touto snahou ministerstva nesouhlasí, připravili jsme internetový formulář na zasílání vyjádření Ministerstvu životního prostředí.  Termín skončí 11. února 2017. Ještě před tím - 6. února proběhne na Ministerstvu průmyslu a obchodu veřejné projednání koncepce.

Obyvatele obcí ohrožených těžbou uranu čeká náročný rok

Ministr průmyslu Jan Mládek v březnu 2016 tvrdil, že zrušil plán převést těžbu uranu z Dolní Rožínky do Brzkova pro její neekonomičnost. Jak nyní potvrdilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), není to pravda a dále pokračuje schvalovací proces, který má umožnit státu vytěžit toto nevelké ložisko uranu na Českomoravské vysočině. Obyvatele a představitele obcí Brzkova, Věžnice, Přibyslavi či Polné, kteří by byli možnou těžbou a dopravou uranové rudy nejvíce zasaženi a kteří s tímto záměrem ostře nesouhlasí, tak letos čeká náročný rok, ve kterém budou muset uhájit veřejný zájem na zachování zdravého prostředí pro život.

Ruský projekt těžby uranu v Tanzánii bude mít vážné ekologické dopady

Dceřinná společnost ruského Rosatomu nazvaná Uranium One získala povolení k průzkumu a těžbě uranu v jižní Tanzánii. Podle vyjádření představitele firmy Andreje Šutova dojde k zahájení těžby v roce 2018, což zajistí zisk „pro naši společnost i pro Tanzánii“. V dalším kroku firma nabízí výstavbu výzkumného reaktoru.

Uran: nejhůře těžená komodita ve světě

V květnu 2016 redakční tým zpravodaje Nuclear Monitor zaznamenal 11-ti leté minimum tržních cen uranu, které bylo tehdy těsně pod 26 USD za libru U3O8.  8. června oznámila agentura Bloomberg, že z 80 sledovaných komodit na tom byl uran nejhůře (hned po uhlíkových kreditech). Podle Ux Consulting Company se tržní ceny uranu zhroutily na nejnižší úroveň od dubna 2005 – na 25 USD za libru (1 libra rovná se 0,454 kg) a protože se snížily o 27 % od začátku roku 2016, je z nich už jen zlomek maximální ceny 136 USD za libru U3O8 z roku 2007.

Uran z Ruska, s láskou

Přinášíme překlad textu od Nicka Meynena, který se v The Ecologist zabýval otázkou závislosti Evropské unie a Spojených států amerických na dodávkách uranu z Ruska či z Afriky, kam přenáší znečištění.

Žádný trest za masivní únik v australském uranovém dole

V prosinci 2013 došlo ke kolapsu nádrže v uranovém dole Ranger v australském Severním Teritoriu, ze které uniklo 1,4 milionů litrů radioaktivního kalu. Při vyšetřování se zjistilo, že poškozením gumového těsnění a působením kyselinové směsi došlo ke korozi ocelové stěny nádrže a následně k jejímu porušení.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies