Na staveništi turecké jaderné elektrárny Akkuyu došlo k výbuchu, který poškodil domy v okolí

Silná exploze na staveništi jaderné elektrárny Akkuyu otřásla 19. ledna večer celým přilehlým regionem. Následkem byla rozbitá okna v desítkách domů v nedaleké obci Buyukeceli. Seismologická stanice Kandilli zaznamenala otřes o síle 1,2 stupně Richterovy stupnice. Výbuch byl doprovázen zdaleka viditelným oblakem prachu.

Nehoda nové jaderné elektrárny v Bělorusku ukazuje na nízký bezpečnostní standard

Po spuštění prvního reaktoru běloruské jaderné elektrárny Ostrovec na začátku listopadu došlo již ke dvěma nehodám, které si vyžádaly odstavení bloku. V prvním případě šlo o poruchu transformátoru mimo jaderný blok. Druhá nehoda byla patrně vážnější a způsob, jakým o ní byla informována veřejnost vyvolává značnou nedůvěru.

Německá spolková vláda se dívá kriticky na prodlužování provozu jaderných elektráren

Spolková vláda se staví k prodlužování provozu jaderných elektráren dle svého vlastního vyjádření kriticky, nemůže tomu však v případě zahraničních jaderných elektráren zamezit. V odpovědi na dotaz frakce Spolek 90/Zelení vysvětluje, že se v této věci jasně zasazuje za to, aby se prováděly minimálně přeshraniční procesy EIA (posouzení vlivů prodloužení provozu na životní prostředí), aby proces probíhal transparentně a byla umožněna přeshraniční účast veřejnosti.

Ve Velké Británii upozorňují experti jaderný dozor na bezpečnostní rizika změny klimatu

Zpravodajům britského serveru VICE.com se díky zákonu o právu na informace podařilo získat zápis a prezentace ze setkání představitelů jaderného dozoru (Office for Nuclear Regulation – ONR) s akademickými experty na dopady globální změny klimatu. Hlavním tématem setkání byla zvýšená pravděpodobnost výskytu extrémních klimatických jevů a jejich vliv na jadernou bezpečnost. Vzhledem k tomu, že rozestavěná jaderná elektrárna Hinkley Point C má projektovanou životnost na šedesát let, je třeba počítat s jejím provozem i v době, kdy bude průměrná teplota oproti dnešku významně vyšší a projevy klimatické změny častější a intenzivnější.

Černobyl - pravda a lež

Černobyl. Děsivá událost v dějinách lidstva. Proč nás Černobyl i po několika desetiletích tolik fascinuje? Dozvíme se někdy celou pravdu o Černobylu? Představujeme šestidílný podcastový seriál s Václavem Vašků, který hledá odpovědi na nejpalčivější a nejzajímavější otázky.

Uzavřenou zónu v okolí Černobylu ohrožují lesní požáry

Na začátku dubna došlo k propuknutí lesního požáru v uzavřené zóně kolem havarované jaderné elektrárny v Černobylu. Ukrajinský úřad pro mimořádné události 4. dubna uvedl, že požár zachvátil 20 hektarů lesa, podle satelitních snímků získaných Greenpeace šlo ovšem ve stejné době o plochu řádově větší – kolem 12 000 hektarů. V době největšího rozšíření 13. dubna zasáhl požár podle satelitních snímků více než 40 000 hektarů. Požár se podařilo 14. dubna uhasit, mimo jiné díky dešti, ale v dalších dnech začal les opět hořet.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies